akiknek a király az első

Korábban már tettem egy apró kitérőt Deghyom társadalmi- és városfelépítését illetően: külső, ritkás gyűrűben élnek a tudósok, eggyel beljebb, valamivel sűrűbben egymás mellett a földművesek, kézművesek, és kereskedők, a legbelsőbb, sikátorokkal átfont gyűrűben katonák, harcosok és az (elsősorban) őket kiszolgáló vendéglátók, valamint a város közepén, a domb tetején a hierarchia csúcsa, a fekete háromtornyú kastély. Ez a felépítés szépen ábrázolja nemcsak a hierarchiát, de azt is, hogy Deghyom főként katonaállam: a harcosoknak jutott a legfontosabb szerep... és ők egytől egyik a mindenkori királyt szolgálják.

Köztük a legjelentősebb a 13 Fenegyerek... akik egész pontosan 13 testvér. Masszív, vörös sárkányharcosok, egyénileg használva bárdot, kardot, pallost, kalapácsot és rövid kardot. Habár a fegyverhasználatról megoszlanak a vélemények, a harcstílusok nem egyéni, hanem szervezett: úgy harcolnak, mintha mind egy katonát alkotnának, és nem külön-külön személyt. Az egyik idősebb testvér, Phylox kezdeményezésére esküdtek fel a királyra, feltétlen engedelmességgel tartoznak neki. A város alatti barlangok szolgálnak otthonukul, de nem vetik meg a felszíni élet tivornyázását.

Az egész harcosréteget a maga szolgálatában tudva a királyok az évszázadok során oly biztonságban érezték magukat, hogy nem érezték szükségét szükségét mindezek mellett egy személyes testőrre. Tom Focus volt az első, aki ilyesmit alkalmazott. Az első személyes királyi testőrre eleinte kissé ferdén nézett a többi harcos, hisz őfelsége az ő felfogadásával évszázados hagyományt szakított meg, ráadásul úgy is elsült az egész, hogy a személyes testőrrel a király sokkal bizalmasabb, és a fejébe szállhat a dicsőség... valamint a tény, hogy Zorgon  egy városon kívül barbár faj egyik tagja. Az ő fajtájának egyedei viszonylag alacsonyak, oroszlánsörényesek, farokbojtosak, hosszúkás arcuk kissé a hüllőkre emlékeztet, és a muflonhoz hasonló kerek szarvakkal rendelkeznek. Harcstílusokat illetően igen rugalmasak, gyorsak, karmaik segítségével a függőleges betonfelületre is igen jól tudnak mászni, fegyverként pedig a lándzsát részesítik előnyben. Zorgonnak volt is alkalma megmutatni mindezt az egyik kocsmai verekedés alkalmával, mikor is a többi harcos a különleges munka miatti irigységből nekiesett. Szerencsésen kivédte, és hárította a manuális- és fegyveres támadásokat, a repülő korsókról nem is beszélve. S mint így, hogy épen és sikeresen került ki a verekedésből, a többi harcos is elismerte őt a király személyes testőreként.