a lángvörös ég alatt

A sors iróniája, hogy Nixa pont a saját birodalma határán helyezkedik el... méghozzá egy olyan birodalom szomszédságában, amely évszázadokig ki nem állhatta. Sebaj, azért áll ott az a bizonyos három kapu is... És persze a kapuktól távolodva Nixa tengerkék vízfodros ege is lassan átmegy először halvány rózsaszínbe, majd egyre sötétebb pirosba... és mikor már úgy látjuk, hogy felettünk az ég tökéletes bordó-lángvörös, akkor biztosra vehetjük, hogy megérkeztünk: ez Deghyom városa.

A 3 kaputól idáig megtett táv kb. 15 kilométer. Tényleg nem sok, simán egymásra lát a két város. Ám a különbség szembeszökő, és nemcsak az égbolt színe miatt: míg  a kékben domináló Nixa gazdagodik és fejlődik, utópiában élve, megfelelő biztonságban, addig a vörös uralkodó színnel megáldott Deghyom aligha változott az idők folyamán: az állapotok csak egy paraszthajszállal jobbak a középkorinál, az épületek antikok, ám jó állapotúak, maga a város igencsak kicsi... talán ötödannyi mint szemben a szomszédja.Talán kissé csalóka, mivel ez az ötödannyi terület a felszínen lévő lakott területre vonatkozik. Körülbelül még kétszer  ekkora terület található a város mögött, melyek a szántóföldek szerepét töltik be, valamint a lakott rész alatt elhelyezkedő föld alatti járatok, melyek pár kilométeres kiterjedésű barlangokba vezetnek. A forgalom az utcán gyér... és mivel a hely területénél fogva nincsenek túl nagy távolságokat, jósszeriben a lakók lábbusszal közlekednek. Meg is adja a hangulatát a kis csendes, többnyire szűk macskaköves utcákon, melyek kissé spirálszerűen kúsznak fel az alig 150 méter magas dombra. A legmagasabb pontján áll a háromtornyú fekete kastély, a mindenkori uralkodó rezidenciája.

Igen, mindenkori... mert míg Shayla Constructor huzamosan trónol még mindig Nixában, azalatt Deghyomban már kétszer is történt uralkodó váltást. Mióta látom a történéséket, az első királyuk, akivel találkoztam, valami vörös ördög volt, akinek a nevét se tudtam. Olyan jó 60 körülinek tűnt, tehát már régóta helyben lehetett. Az ő vezetése alatt láttam, hogy Deghyom mily erőteljesen támadja Nixát. Igen, kisebb város, gyérebb technikai felszereltség, kevesebb lakos.. nem találtam benne túl sok logikát, hiába is kerestem. Aztán utólag rájöttem, hogy a mi világunk politikájában sincs túl sok logika, úgyhogy ennek megfelelően hitelessé nyilvánítottam ezt a képet. Persze, tán mondanom se kell, mindig kikaptak. Ördögünk akárhányszor próbálkozott, akármilyen gyakran, mindig az lett a vége, hogy Deghyom serege szépen elvérzett. És ez lett az oka annak is, hogy felállították Nixában a három kaput a három őrrel. Az azt követő támadásnál, a harmadik kapuban ördögünk elvesztett egy dimenziót.

Őt követte a trónon Jaff, a cápaember. Nem is volt mai gyerek, amint hatalomhoz jutott: úgy a késő negyvenes éveiben járt már. Elődjéhez híven ő is támadta ész nélkül a szemben lévő várost. Ám azzal felülmúlta az előző király, hogy- bár ideiglenesen- sikerült teljes káoszt létrehozva Nixában, méghozzá úgy, hogy pár boszorkánydoktora és mágusa segítségével a lakosságra szabadított egy vírust. Az évszázadokon tartó monoton támadást megtörte egy olyan fordulattal, amire az áldozat nem számított. Tökéletes figyelemelterelés volt, hogy Nixa lakói a járvány megállítására koncentráltak. Így viszont Deghyom serege, élükön Jaff-fel sikeresen beszállingózott a városba, ahol aztán kegyetlen pusztítást és rablást vittek véghez. De a dicsőség napja egyben a bukásé is volt: a járvány miatt a kék város néhány szövetségese tábort vert, hogy segítsenek. Róluk nem tudott a cápakirály, így a találkozás végzetesen sült el... Habár ő maga élve megúszta a szövetségesekkel való találkozást, Deghyom népe úgy meggyűlölte emiatt a végzetes hibáért, hogy azonalli hatállyal lemondatták.

Az őt követő kék macska, Tom Focus viszont mind a mai napig uralkodik. Az ő karrierje ugyanúgy indult mint elődjei az évszázadokon keresztül: Nixát bevenni és lerombolni, bármi áron. Hogy miért? Ismét az emberek világának politikája szeretnék hivatkozni... ebben sincs logika. Vannak olyanok, akik megrögzött fanatikusok, és elkövetik sorra ugyanazt a bakit. Tom Focus sem volt ez alól kivétel... egészen a második háborúig. A sors egy idétlen csavarnál fogva úgy hozta, hogy ő lett az első Deghyomi király, aki békét kötött Nixával, kitelesítve a megnemtámadási szerződést. Többek közt ennek is köszönhető, hogy még a fenekét tudhatja Deghyom trónját... talán ha tovább háborúzik, az ő fejét is leveszik, és kiteszik az elődjei mellé.

Azóta is biztosítja a két birodalom közt a nyugalmat, szép fokozatosan javítva az életszínvonalat Deghyomban is. Habár... a vér nem válik vízzé, és vannak lakosok, akik egyénileg próbálnak betörni Nixa három kapuja mögé...