2013. december 28., szombat

all usagians are the same

Amint az a szerződésben megköttetett a kalózok pakolták a szállítmányt Usagia kikötőiből. Egy hat hajóból álló kisebb flotta állt erre rendelkezésre: Egytől egyig Jaadran kalózai... a legveszélyesebbek. És most a nyulak szolgálatára álltak. Ahogy pakolták be a ládákat, Hare Tzeg elégedetten elmosolyodott:
-Ígéretesnek bizonyul ez a kapcsolat. Látom, ti is jobb kedvetekben vagytok. A kapitány leopárd viszonozta a mosolyt:
-Kedvező feltételekkel kötöttük meg a szerződést, nemde?- egy pillanatra hátranézett a legénységre, hogy jól halad-e a rakodás, majd vissza a partnerre- Az előleg mindenki számára kielégítő, ezekkel a hajókkal pedig a kívánt időre teljesíteni tudjuk a szállítást. Tzeg bólintott:
-Kitűnő. A kapitány kissé oldalra sandított. Jobban megnézte magának a partner testőrét. Traxx úgy állt mellette, mintha tömör sziklából faragták volna. Visszafordult a nyúl felé:
-Látom, nem mi vagyunk az egyetlen nagymacskák, akik iránt érdeklődést mutatsz, nagyfülű. Tzeg halkan nevetett, megejtve egy sejtelmes mosolyt:
-Mit rejtsem véka alá: gyorsabbak vagytok, és erősebbek. Úgy tűnik, megfelelő eszközzel- itt megdörzsölte három ujját, ahogy feltartotta a tenyerét- meg is tudunk állapodni, és mindenki jól jár. A kalózok feje bólintott:
-Talán félreismertük a fajtád. Az egyik matróza kiáltott. Hátranézett, majd vissza az uralkodóra:
-Kívánj nekünk jó szelet. Aztán heteken belül viszont látjuk egymást. Ugrott is a hajóra, Hare Tzeg pedig intett utána:
-Addigra előállunk a fizetséggel is.

A kalózhajók megindultak a szállítmánnyal. A herceg és a testőr a vár egyik bástyájáról figyelték, ahogy távolodnak. Traxx megejtett egy reményteli mosolyt:
-Meg kell mondjam, hogy bámulatos, amit tettél. Igaz, elég nehezen indult, de amint megtaláltad velük a közös hangot, már simán ment- az usagiai felé fordította fejét- Büszke lehetsz magadra, felség. Még egy nyúl sem tudta erre rábeszélni a kalózokat. Hare Tzeg sötéten elmosolyodott:
-Büszke is vagyok, kedves Traxx. Ekkor intett....

Mellettük és alattuk a bástyasoron tucatnyi ágyú jelent meg. A tigrisnek felfogni se maradt ideje, hogy mi ez a színjáték, az uralkodó már ki is adta a parancsot:
-Tűz! Az ágyúk szinte egyszerre dördültek el. Traxx akkor értette meg... de már késő volt. A kalózokat a szeme láttára mészárolták le, egytől egyig. A hajók hatalmas robbanásokkal, égve pusztultak, a legénységükkel együtt. Őt, mint sokat tapasztalt harcost, ez olyannyira lesokkolta, hogy a bástyába kellett kapaszkodnia, nehogy térdre zuhanjon... a döbbenet ereje pokoli erővel csapta fejbe és mellbe.

Ennek ellenére Hare Tzeg teljesen megőrizte hidegvérét... sőt, hangja inkább diadalmasan csengett:
-Tényleg nem tudta más usagiai beledumálni őket egy ilyen csapdába- lépett a testőréhez, majd a vállára csapott- de a te meggyőző jelenléted nélkül sem sikerült volna. Gratulálok, Traxx. A tigris ellökte magától a nyulat:
-Vedd le rólam a mocskos kezed, te kétszínű!- rivallt rá. Ez volt az első reakciója, ami a döbbenetéből kizökkentette. A herceg kissé meghátrált, de nyugalmát megőrízte:
-Ho-hó... csak nyugalom, öreg harcos- mosolyodott el- nincs min felkapni a vizet. A harcos tovább őrjöngött:
-Nincs min felkapni?- a tengerre mutatott- azok ott bíztak benned! Megnyerted őket magadnak! Elindítottál egy új kapcsolatot két nép között. Erre szemrebbenés nélkül lemészárlod őket? Tzeg a körmét vakarta:
-Az a pár ezüst és jáde előleg nem nagy ár, hogy megszabaduljak az ellenségeimtől- közelebb lépett testőréhez, hangját halkabbra, de komolyabbra váltotta- ők kalózok, Traxx. Kulturálatlan, barbár horda, és ha nem én ölöm meg őket, akkor előbb vagy utóbb ők engem. Megragadta a tigris gallérját, és folytatta:
-Rád is bármikor kiadhatom a kivégzése parancsot. Remélem, ezt észben tartod, és továbbra is együtt tudunk működni. Elengedte a gallért:
-Elvégre... Kai kiadott. Legfelsőbb utasítás szerint már hozzám tartozol.

A tigris halkan morgott. Forrt benne az igazságtalanság dühe, de tehetetlen volt. Nem a haláltól félt... újra és újra bármikor meghalt volna. Inkább azért érezte magát tehetetlennek, mert már nem hozhatta vissza azokat a kalózokat... és mert ha tudta volna, ha látja a jeleket, hogy mi van készülőbe, akkor figyelmeztette volna őket... Valóban... ennek ő is részese volt... mert nem tett semmit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése