2011. november 18., péntek

DJ egy másik stílusból

Dorina szerette járni az emberek világát, és bulit adni. Feltörekedni itt valamivel nehezebb volt, mint otthon- főleg, mert itt rengeteg riválisa volt, meg kellett őket nyernie, a közönséggel együtt. Egyik nap, viszont egy nem mindennapi párbajra kérték fel: a német DJ Tomekk hívta fel őt személyesen az ügyben. A lány pillangózott is, hogy róla még nem is hallott a szakmában.
-Naná, hogy nem hallottál- szólt vissza Tomekk- azért, mert másik stílust képviselek, nem az általad ismert mosógép-frekvenciát. Dorina erre berágott, és a kagylóba üvöltött:
-Hogy merészelted hívni? A hívó fél röhögött, majd folytatta:
-Akkor legyen igazán nagy a szád, ha rap-ben le tudsz engem győzni. Hatalmas rapperekkel dolgoztam együtt, úgyhogy semmi esélyed. A lány még inkább bepöccent, és kihívóan belesziszegett a telefonba:
-Adj egy címet és egy időpontot, és úgy elpuhatollak, hogy sírva mész haza.
-De felvágták a nyelved- nevetett Tomekk- Gyere Dortmundba jövő héten. Válassz magad mellé rappert, és majd meglátjuk, melyikünk a jobb.

DJ dühödten csapta le a kagylót. Így még sose pöccent be. Mégis mit képzel a kolléga, hogy csak alábecsüli? Azonnal Németországba is utazott, és mélyen beleásta magát a helyi rapbe. Kínálatban egyáltalán nem szűkölködött: a boltokban rengeteg lemezhez hozzájutott, és a különböző underground bandáktól is tanult egy s mást. Az egyik csapat még fel is ajánlotta neki, hogy gyakoroljon velük. Dorina élt is a lehetőséggel, belecsapott a lecsóba. A fiúkkal könnyű volt dolgozni, mivel a freestyle vonalat képviselték: nem volt előre megírt szöveg, hanem improvizáltak. Ez a lánynak azért jött jól, mert így szabadon kísérletezhetett.

Már a legelején arra jött rá, hogy ez sokkal könnyebb, mint az általa megszokott techno, trance, house, disco, jumpstyle, shuffle, dubstep vagy miegymás... mert itt jóformán csak a ritmus és a basszus volt. Neki csak a scratch-csel, a küléönböző váltásokkal és egyéb trükkökkel kellett törődnie. Hamar bele is tanult a témába. Mikor a neki segítséget nyújtó fiúktól tanácsot kért, hogy melyik rappert ajánlják neki, az egyik így válaszolt:
-Próbáld a Beginnert. Igaz, az ő DJ-üket ki kell túrnod ideiglenesen, de ketten vannak, fiatalok, jól nyomják. Dorina elvigyorodott:
-Kösz a tippet, skacok!

Hamarosan elérkezett az ominózus nap. A kihívó már állig fel volt fegyverkezve, legjobb lemezeivel, és három rapperrel: az afrónémet Afrobbal és Sammy Deluxe-szel, valamint a fiatal és szemtelen Ferris MC-vel. Szakmabeliek voltak, ismerték egymást, mint a tenyerüket... volt, hogy már dolgoztak is együtt. Lassan Dorina el előmászott, sarkában a Beginner két rapper tagjával. Tomekk elvigyorodott, majd nekiállt tapsolni:
-Már azt hittem, elő se kerülsz. De úgy látom, volt elég vér a pucádban, hogy megmutasd magad. A lány (aki az alkalomhoz híven visszavette régi, megszokott vörös baseball sapkáját, és lila felsőjét) bólintott, majd beizzította a keverőpultot:
-Túlságosan alábecsülsz. Én bárhol, bármikor, bármilyen stílusban kiállok. Ferris MC visszaordított neki:
-De nagy a szád, tuccerkám! Dorina felpillantott, majd felvonta a szemöldökét:
-Nadine barátom mesélte, hogy ez volt az egyik ok a kismillió közül, amiért elhagyta Németországot. Ezután hátrapillantott szövetségeseire:
-Bocs fiúk... azért mindennek van határa. Az egyik Beginner srác elvigyorodott:
-Semmi gond. Azért annyira ne szívd mellre, ez csak a szokásos szívatás ilyenkor. Úgyse gondolják komolyan. DJ bizalmasan elmosolyodott.

Tomekk pedig belekezdett. Nem sokat tökölt, máris benyomott egy combosabb ritmust. Nála Afrob nyitotta a sort, csak úgy lökte magából a rizsát. Dorina egy pillanatra lesápadt, majd gyorsan összeszedte magát. Ő kicsit lassabb felvezetéssel kezdett... ugyanúgy a Beginner srácok is. Valahol jó ötletnek tűnt, hogy kreáljon egy "bevezetőt" is, és ne pedig azonnal a közepébe vágjon. Ellenfelénél már Ferris MC vette át a szót... ugyanúgy hipergyors szófosással. Tomekk pedig élvezettel vigyorgott, hogy milyen élvezettel forgatja a fegyvert. A lány pedig még csak most kapcsolt rá. Pár scratch... és a mellette álló rapperek máris belekezdtek. Ők a gyors és viszonylag agresszív stílus helyett inkább szójátékokkal szórakoztatták a közönséget. Az emberek tapsoltak is.

Tomekk ezzel nem sokat törődött. Egy pillanatra leállította a lemezt, míg Sammy Deluxe átvette a fonalat... majd keményen visszakapcsolt. Dorina pedig úgy gondolta, hogy belecsempész egy kis dubstep-ritmust. A közönséget egy pillanatra sokkolta is ezzel, de a vele lévő két rapper egész jól alkalmazkodott a váltáshoz. Még akkor is, mikor a lány úgy döntött, hogy két-két basszus után meg-meg szakítja a zenét. Tomekk felvonta a szemöldökét:
-Ez meg mi a szent szart csinál? Ekkor hátrafordult, és intett a három rappernek, hogy mind tolják a szöveget. nem kellett kétszer mondania. Azok hárman kórusban nyomták is.

Ugyanúgy a két Beginner fiú is követte ezt a stratégiát. Dorina pedig elvigyorodott:
-Micsoda szánalmas trükk- gondolta- mint a palota pincsi, aki a nagy hangjával próbálja ellensúlyozni a törpe méretét. Ekkor látványos scratch sorozatba kezdett. Pár percen belül már majdnem hogy füstölt a lemez. Viszont a közönség ovációban tört ki.

Ahogy az előadók végeztek, mindketten feltartották karjaikat, az emberek pedig tomboltak. DJ érezte, hogy baromira leizzadt, és zihál. Rég összpontosított ennyire, és még nem akarta így legyőzni egy ellenfelét se, mint most. A fiúk a vállaira tették kezüket:
-Azért ez szép volt.
-Ja... még nem találkoztunk női lemezlovassal. Dorina visszafordult feléjük:
-Kösz... igyekeztem. Alig, hogy végigmondta, akkor hallotta meg igazán a közönség kántálását:
-DJ... DJ... DJ...DJ... Szája öntelt mosolyra görbült, majd visszanézett a fiúkra:
-Jól hallom, hogy Tomekk-et nem mondanak? Azonban a Beginner rapperei sejtelmesen elmosolyodtak, és az egyik a lány mögé mutatott. Dorina megfordult... és látta, ahogy Tomekk teljes fapofával, kissé bosszúsan pakolászik. Elkapta a tekintetét, mikor kihívója rámeredt... így élt is a lehetőséggel, és széles vigyor kíséretében bemutatott neki:
-Így becsülj alá legközelebb, scheisskerl!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése