2011. február 15., kedd

Jenisse Mysz kettős élete

Nixában tökéletes rend uralkodik: minden a helyén, a szabályok tiszták, minden jól szervezett... de ha egy kicsit betekintünk a színfalak mögé, megláthatjuk, hogy igenis ára van ennek a közjónak.
-Mi az, hogy nincs bekötve? Minden lakást be kell kötni a rendszerbe, különben kiborul a bili! Ez az meglehetősen erős női hang az egyik irodaházból szűrődött ki. Ők voltak az áramszolgáltató, és a főmufti, a meglehetősen fiús kisugárzású és öltözködésű Jenisse Mysz (merthogy a nyakkendőt és a fehér inget preferálta) épp osztotta az észt. A fiatal, szemüveges, fekete copfos egérlány meglehetősen keménykezűen intézte az ügyeket.
-Nem tudom- válaszolta Baby Blanca, ismét áttanulmányozva a nyilvántartást- e szerint minden rendben. Rá is mutatott az azonosítóra:
-Látod? Itt áll a nyilvántartási szám, a házszám, a tulajdonos... még a befizetés is. Jenisse elemelte az iratot, jobban szemügyre véve. Kissé megigazgatta szemüvegét, majd bólintott:
-Valóban- visszanézett a lóra- ez esetben mihamarabb intézkedjetek az áramvisszakötést illetően. Blanca bólintott:
-Értettem.

Ekkor egy harsány férfihang csapta meg az egerek hátulról:
-Hééééé, kisanyám!- ordított Ags az egyik székről. Mihelyt Jenisse felé fordult, folytatta:
-Minek egyből a plafonon lenni? Nem szakad le az ég... A főnök odament hozzá, és komoly hangnemmel közölte vele:
-Mi vagyunk az áramszolgáltató, és mivel ez itt egy utópisztikus társadalom, mindenkinek egyelően részesülnie kell a közjóból, bárhogy, bármikor. Miénk a felelősség, hogy az áram mindenhová azonos mértékben eljusson, hiba nem csúszhat a munkánkba. Kissé közelebb hajolt, tekintetét szabályosan belefúrva a hippi zöld szemeibe:
-Világosan fogalmaztam? Darko megvonta a szája szélét:
-Értettem...- válaszolta egykedvűen. Jenisse bólintott, és visszament az irodájába.

Ekkor Ags hátrafordul, elkapva Baby Blanca tekintetét:
-Ez a csaj olyan tökös, hogy már nem is Jenisse, hanem Jerry. A fehér ló a szemei forgatta unottan:
-Nekem mondod? Régebb óta dolgozom nála, mint te.

De való igaz, az egérlány tényleg komolyan vette ezt a hivatást: szentül meg volt róla győződve, hogy akkor működik tökéletesen, ha mindenki egyenlően részesül, így többször is ellenőrzött és ellenőriztetett mindent, hogy eloszlassa kétségeit. Épp emiatt egy igen fárasztó munka is volt egyben az övé... de szerencsére tudta a módját, hogy miként vezesse le...

Valahányszor eljött az este, Jenisse megszabadult a férfias ruhadaraboktól: a nyakkendőtől, az ingtől, az élére vasalt nadrágtól, a fekete cipőktől... a szemüvegétől... Majd haját kiengedve átvedlett egy szakadt farmergatyába, egy topba, és meglehetősen kihívó sminkkel. Mintha egy teljesen más személy állna a tükör előtt...

Lakásától nem messze állt a disco. Ott aztán igazán levezette ezeken az estéken minden nyavalyáját. Amint bekerült az extázis-ittas tömegbe, a fények közé, magával ragadta a ritmus. Úgy táncolt, mintha nem lenne holnap... minden ilyen alkalom egy újabb és újabb újjászületés volt számára. Akkor nem kellett aggódni a munka miatt, nem kellett gondolnia a felelősségre, nem volt szükség bizonyításra.

A parti hevében odaszambázott hozzá egy fekete patkány. Átkarolta a derekát, és odahajolt hozzá:
-Jenisse drágám, jó ismét itt látni. Kemény volt a nap? Az egér visszavigyorgott rá:
-Ne is beszéljünk róla, Soot... Inkább lazuljunk! A srác elvigyorodott:
-Tudom én mi kell neked- majd a keverőpult felé fordult- Hé DJ! Amiben megállapodtunk! A keverőpult mögött egy 13 éves forma, hosszú, kócos szőke hajú, kék szemű baseball sapkás lány, Dorina Joris (alias DJ) állt. Hallva Soot-ot, elvigyorodott, majd intett, jelezve, hogy vette az adást. Azzal lecserélte az egyik lemezt, majd feltette a Deadmau5 'Ghosts and stuff' című lemezét, amit a még éppen pörgő dalra kevert. Jenisse mikor meghallotta, pattogott örömébe:
-Ó igen, most pont ilyen hangulatom van- a patkányra nézett- honnan szerezted be?? Soot elvigyorodott:
-Tudod, hogy vannak nixaiak és mindenféle vándor nép, akik megfordulnak az emberek világában is. Onnan van ez a kis pofás szám. Az egérlány riszálta magát:
-ÁÁÁÁ! Ez nagyon kellett nekem- majd barátja nyakába ugrott- kösz Soot! A patkány nevetett, és megpaskolta a lány hátát:
-Tudom én mi kell az én barátosnémnak....

Tehát valahányszor leszáll az éj, a komoly és felelősségtudatos Jenisse Mysz egy őrült partiarccá változik, még csak nem is emlékeztetve nappali énjére...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése