2011. április 17., vasárnap

vitorlát fel!

Shayla Constructor és Tom Focus alaposan felkészültek a nagy útra. Összecsomagoltak, távollétük alatt Deghyomban Elizis, Nixában a nyomozó testvérpár Rocco és Riksy vették át a vezetést. Az uralkodó páros pedig a tengermellékre ment. Shayla egykori szülővárosában, az azóta kissé lepusztult és zajos Vasmacska Karmában nagy élet folyt. A kereskedők és különböző tengerjárók sürögtek-forogtak. A királynő emlékezett rá, hogy annak idején az ő nevére írtak egy hajót. A koronázása óta nem is volt alkalma látni. A helyi önkormányzati vezető keresett utána az archívumban.
-Aha!- kiáltott fel a szakállas vezető, amint kitárta az egyik könyvet- itt is van! A Kék Zefír. Majd felpillantott a csíkos macskára:
-Jó állapotban van a kicsike, még nem volt alkalma kijutni. Holnap reggelre felszereltetem, és a 14-es dokkban fogja várni felségedet. Shayla elmosolyodott:
-Nagyon szépen köszönöm. Lekötelez. Ahogy kimentek, Tom Focus kissé értetlenül nézett rá:
-Legénységet nem kellett volna kérned? A királynő sejtelmesen elmosolyodott:
-Itt nőttem fel. Az első dolog, amire megtanítottak, hogy hajót kormányozzak. A kék macska elvigyorodott:
-Te aztán belevaló nő vagy... A lány visszamosolygott:
-De te sem fogod megúszni. Majd tanítok pár dolgot. A király elmosolyodott, majd körbenézett. Megakadt a tekintete a helyi becsületvesztőn:
-Szerintem üljünk be. A helyiek talán tudnak mesélni erről a mi régi térképünkről...

Bent bohém élet folyt. Az egyik sarokban énekeltek, a másikban kártyáztak, a harmadikban szkanderverseny folyt, egy negyediknél épp útvonalat terveztek... egy szó mint száz, mindenki másképp mulatott. A páros leült az egyik asztalhoz. Shaylának feltűnt, hogy ura nagyon somolyog:
-Mi az? Mi tetszik ennyire? Focus halkan nevetett:
-Otthon érzem magam- nézett körbe, majd a lányra- Deghyomban a felső gyűrű is tele van ilyen fogadókkal. A harcosaink mindig oda térnek be egy-egy nap után. A királynő elmosolyodott:
-Nálunk erre ott van a disco....

Ekkor odalépett hozzájuk egy kisebb osztag: egy oroszlán kapitány, egy meglehetősen alacsony gyöngyhalász macskalány, és két leopárd: a srác matróz volt, a lány pedig tolvaj.
-Látom, újak vagytok errefelé- mondta segítőkészen a kapitány- segíthet valamiben? Focus széttárta a tekercset:
-Ó igen- majd mutatta- mit tudtok erről a térképről? A kvartett közelebb hajoltak, mint egy csapat keselyű. A kis gyöngyhalász az egyik távolabbi szigetre mutatott:
-Min cas...
-Azt mondja, hogy az az otthona- tolmácsolta a matróz- azon a helyen rengeteg gyöngyhalász él. Shayla ránézett:
-Tudna még róla mesélni? Úgy tűnt, hogy a törpe macska érti, amit őfelsége mond, és válaszolt is rá- igaz, meglehetősen erős akcentussal:
-Nép szeret vendég- mosolygott közben- de nép van kevés, erdő van sok. Van őr barlang, őr van Tenoch. Kérdezni Tenoch, ő van bölcs. Shayla visszamosolygott:
-Köszi! Majd megkérdezzük.
-Jó pár sziget ismerős- folytatta a kapitány- változatlanok a térképhez képest.
-De ez speciel már vagy 5000 éve elsüllyedt- mutatott a leopárdlány az egyikre- a rajta lévő tűzhányó pusztította el, és az egész lesüllyedt a tenger mélyére.
-Viszont ennél a pontnál messzebb nem jártunk- mutatta a matróz- nem is akarunk. Tom Focus felkapta a fejét:
-Hogyhogy?
-Többszáz éve se tengerész, se kereskedő, se kalóz nem jár arra- magyarázta a kapitány- úgy tartják, arra felé mindenféle démonok, és tengeri boszorkányok laknak. Olyat is hallottam már, hogy ott véget ér a világ, és a tenger lefolyik a mélybe.
-És persze olyat is- mondta a tolvaj- hogy az ottani szigetek igazából tengeri kígyók, és ha valaki partra száll rajtuk, az megeszik. A király komolyan sóhajtott:
-Szerintem akkor is megér egy próbálkozást- fordult felesége felé- nemde Shayla? A csíkos macska ugyanolyan határozottan nézett vissza rá, és bólintott. A kapitány pedig felkacagott:
-Nem mondom, ti aztán belevaló páros vagytok! Ha annak idején találkozunk, habozás nélkül bevettelek volna titeket a legénységembe...

Másnapra, ahogy az önkormányzati vezető megígérte, a hajó készen állt. A páros már korán reggel szedelőzködött. Tom Focus felrakodott, majd a nyílt tengerre nézett... aztán a királynőre. Izgatottan elmosolyodott:
-Szerinted mi vár ránk odakinn? Shayla visszamosolygott:
-Hamarosan megtudjuk. Fenn van minden? A király bólintott:
-Igen. Elpakoltam. Azzal a lány elkezdte felhúzni a vitorlát:
-Akkor engedd el a kötelet. Utána vedd át a helyem. Deghyom ura már rohant is, és a kikötőről felhúzta a kötelet. Utána átvette Shayla helyét, és maga húzta fel a vitorlát. Közben a lány már a kormánynál is termett, és megindultak lassan, de biztosan.
-Alaposan feszítsd ki azt a kötelet, matróz!- mondta viccelődve. Focus visszanevetett:
-Megvan kapitány!- majd odasétált a királynő mellé, aki ránézett... majd vissza a tenger felé:
-Akkor kapaszkodj! Ez lesz életünk legnagyobb kalandja....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése